AI – maskinerna tänker till

Artificiell intelligens (AI) är många saker. Att vi ska få robotar som helt kan imitera den mänskliga hjärnan ligger fortfarande en bit bort. Men många av de tjänster du använder dagligen i mobilen har en släng av snäv AI som det kallas.

Den sorten AI vi stöter på idag är datorprogram som kan dra slutsatser av datainsamling, analysera stora datormängder snabbt, förstå språk, lösa vissa problem och kommunicera. Det som brukar kallas snäv AI och alltså inte handlar om att efterlikna den mänskliga hjärnans beteende. De flesta söktjänster har någon form av AI i botten. När du chattar med en kundtjänst kan det vara en AI-dator i andra änden. När du får tips på musik i din streamingtjänst, när ditt fotoalbum gör särskilda samlingar eller du använder ett översättningsprogram, så använder de sig alla av någon slags AI.

Det är enkelt att förstå fördelarna med AI utifrån ett marknadsföringsperspektiv. När vi kan använda maskininlärning så kartläggs målgruppers beteende på nätet. En AI kan dra slutsatser av hur användaren söker information och föreslå relevant innehåll eller produkter.

Fler artiklar

Se alla artiklar