SEO – så hittar andra din sajt

Du kanske redan jobbar med SEO eller åtminstone känner till begreppet sökmotorsoptimering. Bra! Det är nämligen en förutsättning för att fler ska hitta din webbplats.

När du själv söker efter något på internet så kan svaret dyka upp överst i listan eller kanske en bra bit ner så du får scrolla en stund. Hamnar det högt upp så har någon varit bra på sökmotorsoptimering, Search Engine Optimization, eller SEO som det kallas. Sökmotorerna på nätet är kalibrerade för att hitta vissa saker och presentera bästa möjliga resultat för den som letar. Om du har en färgbutik och har lagt upp en webbsida för ”Nisses färg AB” så räcker det inte för att hamna högt i sökningar. Du måste jobba aktivt med din sajt. Grundläggande är att ha ett bra och relevant innehåll. Tänk på att de ord du tror att folk använder när de söker förekommer i rubriker och ingresser, men även i beskrivningen av bilder och länkar. Något som också är viktigt är Meta-texter; korta berättelser (max 65 tecken) som beskriver innehållet på varje specifik webbsida, vilket visas i sökmotorn. Skriv dem gärna med en Call to action, som kan få sökaren att klicka sig vidare in på sajten. Att dessutom få andra att länka till din sajt gillas också av sökmotorer, vars existens enbart går ut på att hitta det mest relevanta för den som söker.
När du har gjort allt detta så räcker det väl? Nej, så enkelt är det inte. Du behöver ständigt mäta och analysera trafiken på din sajt och skruva kontinuerligt på innehållet. Om du gör detta och har tålamod, så kommer du se din sajt klättra allt högre upp i sökordstoppen.

Fler artiklar

Se alla artiklar